Boso using coro besiki

Posted: 17 Maret 2012 in Boso using
Tulis komentar…

Di kalangan masyarakat Using, dikenal dua gaya bahasa yang satu sama lain
ternyata tidak saling berhubungan. Yakni Cara Using dan Cara Besiki. Cara Osing adalah gaya bahasa yang dipakai dalam kehidupan sehari-hari, dan tidak mengenal bentuk Ngoko-Krama seperti layaknya Bahasa Jawa umumnya. Cara Using ini dipakai setara antara tua-muda, kaya-miskin,/semua lapisan masyarakat. Tidak ada jarak antara… tua-muda dalam hal ini
Sedangkan Cara Besiki adalah bentuk “Jawa Halus” yang dianggap sebagai bentuk wicara ideal. akan tetapipenggunaannya tidak seperti halnya masyarakat Jawa, Cara Besiki ini hanya dipergunakan untuk kondisi-kondisi khusus yang bersifat keagamaan dan ritual, selain halnya untuk acara pertemuan menjelang perkawinan.( sumber:mbah wiki)Sebagai pemilik sah atas warisan leluhurnya,ternyata wong Using/blambangan “agak bingung”dalam melestarikan warisan tersebut . misal didaerah yg masih asli “ring ereng-ereng raung”tidak mengenal kromo-ngoko,masih asli apa adanya.bahkan berkata dgn mbah buyut sekalipun. agak berbeda dgn didaerah2 yg dekat dengan perkotaan dialog menggunakan kromo sdh mulai terasa.
lan kiro2 asal usule coro besiki klendi critane yuhh…

pencerahane dulur…….Lihat Selengkapnya

SukaTidak Suka · · Berhenti Mengikuti KirimanIkuti Kiriman · 11 Maret pukul 14:34

    • Aguest Aryanto iyo kang
      hg kesane alus ambi osing
      mung riko ambi siro
      riko d’ngo ngomong ambi wong tuwek utowo sakpantaran

      11 Maret pukul 14:44 melalui seluler · SukaTidak Suka
    • Aguest Aryanto sedeng siro
      basah’e antarane sembah nyang putune,utwo wog tuwek nyang anak’e
      intine teko hg tuwek ng hg enom

      11 Maret pukul 14:48 melalui seluler · Tidak SukaSuka · 1
    • Rofik Laros bener kang agest…..hang didadekaen acuan iku kiro2 hang ndi yuh…..sujiwo tejo ugo pernah ngomong” yg betul2 asli jawa yang mana?….jawa tengah,atau jawa timurkah?” iki ye nggarai bilung pisan…..he..he….sepurane dulur nawi ono kesan mengkotak-kotak,iki mung diskusi

      11 Maret pukul 14:57 · SukaTidak Suka
    • Samsul Hadi Minak JinggoPonakane : Ajenge teng Pundi Man… Paman : anu Likk Ajeng Teng Tuyo Arum Tumbas Lemantun…… nggih Man Mengke Wangsule kulo ndiko Betokaken olih-olih hang Katah nggih Man…. iki siti contone Besiki hang jare Dik Rofik mau kadung Sing Salah… kosa katane yo magih aseli Using… Man Sumono byasane apal hang digi ikai… Yoro Nggih Man Sum….ha..ha..ha…

      11 Maret pukul 14:58 · SukaTidak Suka · 1
    • Aguest Aryanto sing paran_paran
      iki arane juger_juger

      11 Maret pukul 15:09 melalui seluler · SukaTidak Suka
    • Hasan Sentot ‘Hansen’Sakjane masalah iki wis dibahas ping kaping-kaping. Kadung Boso Using (istilah iki yo magih akeh hang sing setuju) ambi Bhs Jowo iku asale podo teko Boso Jowo Kuno, utowo Boso Kawi. (Iki hasil penelitiane Bu Wedawati teki Balai Bahasa Yogyakarta, 1988).. Bhs Jowo berkembang dinamis (?) lan akhire dienggo kerajaan-kerajaan ning Jowo metu hang arang Unggah-Unggo Boso utowo Tingkatan Berbahasa berdasarkan Strata Sosial. Endi Bosone Rojo lan keluargane, endi Bosone Piyayi (pejabat keraton) lan endi Boso Rakyat biasa…. Kadung Boso Using sing ono aran tingkatan Kromo, Boso, lang Ngoko…. Istilah iki yo magih ono hang sing setuju, jare biso Using kadung sing ono Unggah-Ungguh Boso iku dianggep sing sopo… Bedo dulur hang aran Strata Bahasa ambi “Boso” hang sipate ngajeni wong tuwek… Kadung wong Banyuwangi ngomong Boso, kabeh ukoro dibasakaken. Taping kadung wong Jowo ono aturane, awak dewek sing olih dibasakaken. Conto “Kulo adus” dudu “Kulo siram”‘ Kulo maem” dudu “Kulo Dahar”, taping kadung coro Using “Kulo ajeng siram’ “Kulo ajeng nedo” iku sing paran-paran… Makane koyo contone Kang Sul Mau… Banyuwangi sampek dibasakaken dadi “Toyo Arum”, padahal aran panggonan iku sing perlu dibasakaken… Dadi ojo cilik ati kadung diarani Bosone Wong Blambangan iku sing kenal Unggah-Ungguh, artine ‘kosa-katane’ hang dienggo wong sugih, melarat, utowo pejabat iku podo. Tergantung nong endi “konteke”, kadung kontek Boso yo kabeh dibasakaken… Iki duduk kanggo antarane pejabat ambi rakyat, tapi antara anak ambi wong tuwek utuwp hang dituwekaken mergo umur….

      11 Maret pukul 16:10 · SukaTidak Suka · 1
    • Samsul Hadi Minak JinggoNahh… bener Ikau… Bosone wong Osing antarane lare enom ambi Wong hang Lebih Tuwek.. koyo Anak nyang wong Tuweke…. soale isun dewek bosone bengen nyang emak ambi apak yo Gedigu iku wes… boso besiki jare wong Osing…. Ojo maning Banyuwangi dadi Tuyo Arum…. Lemari dadi Lemantun…. Keng Eri Yo kinging Tun…. ha..ha..ha..

      11 Maret pukul 16:33 · SukaTidak Suka
    • Rofik Larostrimo kang sentot pencerahanek…..bener jare riko kang,ojo cilik ati kadung diarani Bosone Wong Blambangan iku sing kenal Unggah-Ungguh/tergantung pangonanek.anane yo mulo gedigi ikay…….trus coro BESIKI kiro2 klendi kang yuh?……..

      11 Maret pukul 18:31 · SukaTidak Suka · 1
    • Aguest Aryanto kadung ng kemiren jarang lare hang besiki nyang wong tuwek/biso diarani sg ono malah…
      paling bedone mung corone nyopo baen…
      riko utowo siro…
      iku opo podo baen lare2 iki sg duwe unggah-ungguh yo kang…
      heheheee…

      11 Maret pukul 18:49 melalui seluler · Tidak SukaSuka · 1
    • Rofik Larospodo kang agest…sak ubegane kabat yo digu pisan…..,

      11 Maret pukul 19:03 · SukaTidak Suka
    • Aguest Aryanto kdg jr isun dudu sg duwe unggah_ungguh
      mulo peletike teko mbh buyut ezt mulo gdgu
      sg ono kelire boso,yo siji ku baen ezt mboh nyng sopo”o
      iku brarti wong osing sg mbedo”kaen antarane menungso
      podo ng ngarepe Hang Kuoso
      hg bedo mung teko amal ibadah’e…
      sepurone kdg iki melencat adoh teko prn hg d’bhs
      he…he…he…

      11 Maret pukul 19:21 melalui seluler · SukaTidak Suka
    • Hasan Sentot ‘Hansen’‎@ Rofik: kadung ring tlatah Singojuruh, iku magih akeh “kosa-kata” besiki hang arang-arang dienggo. Isun bengen kaget waktu nang Semalang Lor, Deso Alasmalang. “Ndiko nopo mboten ‘seto’ teng ulam mendok (wedus gibas)?” Isun bingung njawabe. “Nopo niku “seto”?? Temekaken artine “doyan”. Kadung ono Mahasiswa/Dosen arep neliti “kosa-kata” Boso Besiki Usingan mau, katone yo apik….

      11 Maret pukul 19:22 melalui seluler · Tidak SukaSuka · 2
    • Kang Jusakjane ungah-ungguh cara using wis ono, naming krosone magih kasar jare wong liyo (umume jowo) contone : riko = ndiko, mampir=kendel, konco=rencang, buru=nembe lan ucap-ucap iku akeh kang mirip ambi basa jawa, kadhung arane kampung ambi arane barang iku di bosokaken iku kelebu ucap salah kaprah, Banyuwangi=Tuyoarum, Watukebo= Selomaeso, Bajulmati=Boyopejah, Banyualit=Tuyoalit, lemari=lemantun, kadhung ucap2 Besiki ugo magih akeh ring kampung-kampung naming seje kampung seje basane….

      11 Maret pukul 20:35 · SukaTidak Suka · 2
    • Emmy Sanles ZuniarKadung hun mat-mat maning akeh-akehe bengen hang nganggo cara besikian iku wong hang metu teko pondokan… bengen cilikanisun tau milu mbah… akeh lare-lare cilik nyang wong tuwek podo hing kathik ono hang boso… isun yo milu-milu hing kathik boso pisan dadio tah wis gesah ambi mbah… suwijine dino ono kakangisun (anake pak wek) hang buru mulih teko pondokan weruh isun bangete ngomong ambi mbah hing kathik boso… byiek… yoro langsung dithuthuk endasisun kunu muko… isun diuwel jare iyane isun iki lare hing nduwe dugo… yaiku wis… sakat iku isun mangkat diwuruki ngomong nganggo cara besiki kadung bangete ngomong ambi wong tuwek…

      11 Maret pukul 21:53 · Tidak SukaSuka · 2
    • Emmy Sanles ZuniarDadi ring kene kadung miturut penemunisun Mekar Merujuk Subure Islam nong bumi belambangan iki milu urun nguweni pengaruh nyang tata cara berbahasa kunu muko…

      11 Maret pukul 22:04 · Tidak SukaSuka · 2
    • Hasan Sentot ‘Hansen’ Isun sak keluarga yo sing ono hang boso sak keluarga Nang. Anake paman isun thok hang boso, yo mergo mulih teko pondokan. Iki mungkin ustade ring pondok, hang dimaksud kong ngomong alus (lembut) sopon kadung ngmong ambi wong tuwek, iku langsung disimpulaken kudu boso. Mergo pendodokan ambi Keraton ring Jowo kang sak Geng… Terus kadung Isun takon. Ning Arab ono Boso endane kadung ngomong ambi wong tuweke…??? Ngertinisun yo ngomong hang alus (intonasi), ojok sampek bentah ah utowo uh… (Iki jare Hadist) … Kadung boso ambi wong tuwek hang durung sun kenal, iku menongkok ngormati umume.. Kadung Bapak/Emak biasa koyo konco biasa… Taping sing kathik nyentak…

      Isun kadhang suker weruh wong-wong CANGGIH (Tangane Ngapurancang Cangkeme Nggah-Nggih).. Palsu kabeh. Katone alus lan sopan, taping temekaken yo rojo tego mentoloan….

      11 Maret pukul 22:15 melalui seluler · SukaTidak Suka · 1
    • Rofik Larosyups……dak hun bengen diuwel kang aran haji nurhoirik,polahe jare “nyodor” nyang wong tuwek.taping hampek saiki yo wutuh gesah nyang wong tuwek nganggo boso hang biasane. aluse mung di watesi ambi “riko” lan” intonasi suara ”

      11 Maret pukul 22:22 · SukaTidak Suka · 2
    • Samsul Hadi Minak JinggoNyodor… Njambal… nyang wong tuwek… = sing boso ha..ha..ha.. isun kerep diwel bengen kadung sing boso nang embahha..ha..ha… akeh temenan kosa kata hang durung dijugeri nang Banyuwangi iku… Isun iku sumpah nganteni kamus hang nang Nanang jare kon ngetikaken koncone sampek sekiyen durung dadai… pruthul pantese hang diko ngetik iku Drijinek kari sing mari-mari ikau…ha..ha..ha..ha…

      11 Maret pukul 22:35 · SukaTidak Suka · 1
    • Hasan Sentot ‘Hansen’‎@ Rofik Laros: wis ketemu yoroh hong peno karepaken. Taping kadung arep ngenceti paran iku Boso Besiki kanggo wong Banyuwangi (bengen Blambangan), kapan digunakaken lan ning endi bain panggon nyebare (populasi)…?? Terus paran bain ‘kosa-kata” hang melbu nong Boso Besiki mau??? Iki perlu juger-juger bareng…!!! Acake kawitono nggawe status anyar hang ngomongaken masalah Boso Besiki?? Peno jumput conto pirang ukoro kadung diomongaken nggawe Boso Besiki. Engko talah yoro akeh tambahan. Isun bain kudu blusukan kadung kepingin weruh ‘kosa-kata’ iki… Hang akeh temekaken ring Kecamatan Singojuruh dan Rogojampi.. artione, ‘kosa kata-ne” kanggu kuping isun rodok aneh

      11 Maret pukul 23:42 · Tidak SukaSuka · 1
    • Raden Narasomasanget setuju dengan uraian2 seperti ini, saluuut dik Hansen…

      12 Maret pukul 1:36 · SukaTidak Suka · 1
    • Pranowo Tjokrowinotohang isun ngarti boso osink hang alus ake dijumput boso jowo, logate byaen logat osing,,,conto ” ndiko byade teng pundi man”

      12 Maret pukul 4:36 · SukaTidak Suka
    • Musa Ibrahim isun magih bingung asline boso besiki iki paran,, bengen mbah isun tau ngomong ambi isun kok koyo sing pas,
      Mbah: magih tangeh ta kuliahe lek?
      isun: kari sak taun mbah
      mbah: yee, byadènék,,,
      isun: byadene iku paran mbyah?
      mbah: arepek,,
      menurut isun polae weruhe bade iku boso kromo-inggil,,

      12 Maret pukul 10:28 · SukaTidak Suka · 1
    • Hasan Sentot ‘Hansen’ ‎@ Kang Prnowo: Acak riko woco uraian ning nduwur, kang wis cetho. Endi diomongan Rofik Laros lan endi hang di omongaken Emmy Sanles Zuniar. Masalah ‘penggunaan” ukoro Jowo Anyar biso bain mergo “penutur boso’ mau keneng pengaruh teko njobo, yoiku selain pendidikan (pondok pesantren) ugo megwe ring njobo)… Kadung asal-usule kan wis jelas hang sun jelentrehaken ring nduwur …

      12 Maret pukul 11:02 · Tidak SukaSuka · 3
    • Hasan Sentot ‘Hansen’ ‎@ Musa Ibrahim: Muso wong Using iku temekaken duwe ukoro-ukoro hang dianggap sakral lan sing sembarang nepakaken nang omongan. Conto kadung wong ‘mati’, mesti sing olih ngomong ‘MATI”, tapi “NINGGAL DUNYO’ utowo “NINGGAL’ thok. Kadung ngomong “Ngubur”, iku biasane digawe diganti “METEK”. Conto: “Jenazahe Pak… buru bain dipetek”…. Nah kadung mbalik nang omong “Badene” utowo ‘arepe’ iku yo termasuk ‘tembung sakral’ hang sun maksdu mau. Paling embah Peno nganggep ‘proses pendidikan’ (nggolek ilmu) iku melbu nang pegawean suci, mestine yo kudu dihormati, yoiku kathi coro ngomonge mau …. Acak rungokno nong Geding ‘CENGKIR GADING’ … ring kono ono ukuro …. KELOPO BADENE LENGO ….. (kelapa cikal bakalnya minyak goreng) ….. iki gaya Eufimisme Usingan… mastine magih akeh conto liyane…. Acak dulur dijugeri bareng …

      12 Maret pukul 16:13 · SukaTidak Suka · 1
    • Musa Ibrahim yeee,, gedibog…. enten malih man ‘Hansen’sakliane NINGGAL DUNYO/NINGGAL ,, “riko rungu ring hopo gok wyak Mis SAMPEK UMUR?”…

      12 Maret pukul 22:46 · SukaTidak Suka · 1
    • Hasan Sentot ‘Hansen’Magih akeh Mus, kadung njugeri maning…

      12 Maret pukul 23:26 melalui seluler · SukaTidak Suka
    • Sumono Abdul Hamid Masalah iki wis tahu isun bahas ring http://padangulan.wordpress.com/. ….lan isun menentang keras kadung wong Blambangan sing kromo ,lan unggah ungguh…. .lan sakwise ngamati tulisan Hasan Sentot, Pak Andang …..terus moco petikan Pararaton…..keyakinan tambah kadung boso kromo iku ono…..contoh 1. Kampah, Tilem, Mantun, tumut,enten, kantun ..( ono satus kata kang terkumpul 2.Akhiran kata empun…..dalam setiap kalimat…. Telas mpun… .. 3.Kebiasaan ngromoaken kuto utowo ……..Watu Kebo ( Selo Maeso)…..Banyuwangi ( Toyo Arum)…..bukti tradisi unggah ungguh ono…….Analisis yang lebih lengkap silahkan baca. nang blog padangulan judul……………BAHASA bLAMBANGAN MENGHADAPI TANTANGAN zAMAN

      Pembahasan ini berusaha menjawab pertanyaan

      Mungkinkah bahasa dari suatu kerajaan yang jelas geneologynya (asal usul wangsanya), berperadaban tinggi (pada abad 16 diakui lebih tinggi dari Mataram), makmur,terpelihara selama 500 tahun, hanya mewariskan sebuah bahasa yang egaliter , campur aduk antara bahasa strata tinggi dan bahasa rakyat????.
      Mengapa bahasa Blambangan tidak sama dengan bahasa Madura, Jawa, Bali, Palembang , Banten , Cirebon ,yang serumpun yaitu bahasa yang digunakan pada zaman Majapahit.
      Jika sejatinya bahasa ini adalah bahasa yang egaliter , maka dari manakah asal jiwa seni ,lagu yang indah,syair yang elitis, yang anggun, itu?
      Mengapa bahasa ini mampu menjadi lingua franca Kabupaten Banyuwangi. Sehingga para pendatang dari seluruh Nusantara, bangsa Tionghoa, Arab, India dll) menggunakan bahasa ini .

      padangulan.wordpress.com

      MENGUNGKAP JATI DIRI WONG BLAMBNGAN/ MAJAPAHIT KEDATON WETAN ( BANYUWANGI,JEMBER, BONDOWOSO, SITUBONDO,LUMAJANG.)

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s